Drożdże dla koni w dużym opakowaniu to zapas na dłużej świetnie sprawdzający się także przy suplementacji kilku koni.
Szczep Saccharomyces cerevisiae został wielokrotnie przebadany udowadniając swoje pozytywne działanie na konie. Drożdże te polepszają strawność paszy, a także jej wartość odżywczą i smak.
Mają pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu, a w szczególności funkcjonowanie układu pokarmowego. Zapobiegają zaburzeniom równowagi mikroflory jelitowej związanym z nagłymi zmianami diety.
Drożdże paszowe cechy charakterystyczne:
- wysoka zawartość białka
- naturalne źródło witamin z grupy B
- wysoka zawartość związków biologicznie czynnych, takich jak β-glukany, mannanooligosacharydy i nukleotydy
- mają działanie prebiotyczne, odżywiają bakterie układu pokarmowego
- zwiększają strawność paszy poprzez poprawę stawności włókna
- neutralizują mykotoksyny
- pozytywnie wpływają na cechy morfologiczne błony śluzowej przewodu pokarmowego
Kiedy stosować?
- u koni zbyt chudych i z tendencją do chudnięcia
- koni mających trudność z odbudową masy mimo stosowania zbilansowanego żywienia i dużych dawek paszy
- u koni nadmiernie pobudliwych, spalających się
- przy podaży słabej jakości siana
- u klaczy laktujących
- w sytuacjach stresowych
- przy problemach z apetytem
- przy problemach z trawieniem, skłonnością do biegunek, kolek
- w trakcie zmiany paszy
- z probiotykiem przy odbudowie flory bakteryjnej jelit po biegunkach lub zabiegach operacyjnych (morzyskowych)
- przy spadku odporności
Działanie drożdży:
Polepszające trawienie – drożdże są naturalnym prebiotykiem, czyli pokarmem dla bytujących w układzie pokarmowym korzystnych bakterii. Tym samym przedłużają ich żywotność i umożliwiają namnażanie się. Dobra kondycja flory bakteryjnej jelit sprzyja bardziej efektywnemu trawieniu; rozkładowi i wykorzystaniu włókna, a także lepszej syntezie aminokwasów.
Stabilizacja pH przy skarmianiu dużej ilości zbóż – niekorzystne zmiany pH w jelicie grubym występują przy skarmianiu dużych ilości pasz wysokocukrowych (wysokoskrobiowych). Żołądek i jelito nie są w stanie przetworzyć i odpowiednio przygotować komponentów wysokoskrobiowych przed trafieniem do jelita grubego, w efekcie czego dochodzi do niepożądanej fermentacji mikrobiologicznej. Taka fermentacja powoduje namnażanie bakterii kwasu mlekowego, co prowadzi do niekorzystnego obniżenia pH jelita grubego. To z kolei wpływa negatywnie na żywotność bakterii trawiących włókno (tzw. dobrych bakterii). Zmiany pH jelita grubego mogą powodować kolkę, ochwat i zwiększoną akumulację gazów, gdy przejmują ją liczne bakterie produkujące mleczan. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że u koni karmionych dietą bogatą w skrobię przy skarmianiu drożdży paszowych poziom kwasu mlekowego był niższy, a pH jelita ślepego wyższe.
Masa mięśniowa – białko drożdży dostarcza aminokwasów egzogennych, poprawiających przyswajanie i przetwarzanie białka. Białko średniej jakości zawarte w pożywieniu takim, jak siano czy pasze przeciętnej jakości będzie lepiej wykorzystywane w połączeniu z drożdżami.
Wyciszenie – z uwagi na dużą zawartość witamin z grupy B drożdże uznawane są ze swojego pozytywnego wpływy na układ nerwowy, a także metabolizm.
Kondycja skóry, włosów i kopyt – wysoka zawartość białka o dobrym profilu aminokwasowym i dobrej biodostępności. Aminokwasy są budulcem tkanki łącznej, skóry i jej wytworów, więc odpowiednia ilość i jakość białka w pożywieniu może pozytywnie wpływać na te obszary organizmu. Ponadto witaminy z grupy B, szczególnie biotyna, ale także witamina B1, B2, B6 oraz B12 mają wpływ na poprawny metabolizm skóry i jej wytworów.
Apetyt – większość koni lubi smak drożdży, więc mogą one wspomagać spożywanie paszy u niejadków. Przyczyną zaburzenia apetytu często jest słaba kondycja flory bakteryjnej jelit lub/ i niedobory witamin z grupy B. Oba te aspekty poprawia suplementacja drożdży.