Więcej informacji
Witamina E jest biologicznym przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed wolnymi rodnikami i hamującym ich namnażanie.
Wolne rodniki przyczyniają się do uszkodzenia błon komórkowych i materiału genetycznego komórki, co przyspiesza procesy starzenia, obniża odporność i spowalnia regenerację. Powstawanie wolnych rodników jest procesem naturalnie występującym w każdym organiźmie. Gdy równowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami jest zachowana organizm funkcjonuje prawidłowo. Duża ilość wolnych rodników pojawia się w organiźmie przy dużym wysiłku fizycznym, silnym czy długotrwałym stresie, przez zanieczyszczone powietrze.
Czynniki te zwiększają zapotrzebowanie na antyoksydanty.
Ponadto witamina E jest ważnym kofaktorem w utrzymaniu i naprawie tkanki łącznej, kolagenu, karnityny i setkach innych procesów fizjologicznych.
Utrzymuje odpowiednią przepuszczalność błon komórkowych i zapobiega zakrzepom krwi, mając znaczący wpływ na niepożądane zlepianie się płytek.
Wpływa również na wydolność mięśni, obniża stężenie złej frakcji cholesterolu we krwi i wspiera funkcjonowanie wzroku.
Poprawia kondycję skóry wpływając na jej sprężystość i nawilżenie. Jest istotna dla koni hodowlanych, gdyż wspiera owulację i właściwy rozwój płodu.
Podaż witaminy E jest szczególnie istotna dla koni nie mających dostępu do pastwisk, a także dla wszystkich koni poza okresem pastwiskowym.
Jej głównym źródłem w diecie koni są rośliny zielone, jednak zawartość tej witaminy w sianie drastycznie spada już po kilku tygodniach od skoszenia.
Jej zawartość w suchych paszach gospodarskich jest bardzo niska.
Witamina E jest magazynowana w tkance tłuszczowej, więc na jej niedobór bardziej narażone są konie mające zbyt małą masę ciała.
Kiedy stosować?
- przy stanach niedoboru witaminy E
- u koni nie mających dostępu do bujnego pastwiska, szczególnie u klaczy źrebnych i źrebiąt
- w okresie pozapastwiskowym
- stosując diety wysokotłuszczowe, dodając olej do dziennej dawki paszy
- u koni w ciężkim treningu, poddawanych długotrwałemu wysiłkowi na wysokim poziomie (rajdy, kros)
- po zabiegach i operacjach (w przypadku zabiegów planowanych warto wprowadzić podaż na kilka dni przed)
- w sytuacjach silnie stresujących
- przy nawracających krwawieniach z nosa
- przy zaostrzonych objawach RAO (astmy)
Rola witaminy E w organiźmie:
- silny przeciwutleniacz, zwalcza wolne rodniki
- wpływa na odporność organizmu
- wpływa na pracę mięśni, zapobiega ich zmęczeniu po treningu
Objawy i skutki niedoboru:
- obniżona odporność
- brak energii i chęci do pracy, szybka męczliwość
- choroby białych mięśni u źrebiąt
- choroby neurodegeneracyjne
- choroby mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych
- powstawanie nowotworów
Skład i analiza
Skład:
Octan tokoferylu,
Nośnik,
Aromat naturalny
Dołączona miarka 10 ml zawiera ok 8g produktu i dostarcza 1.000 IU witaminy E.
Mieszanka paszowa uzupełniająca