Lizyna to najważniejszy aminokwas w żywieniu koni. Nazywana jest pierwszym limitującym aminokwasem egzogennym.
Oznacza to, że musi być dostarczana z dietą, aby zaspokoić potrzeby organizmu. Nazywany jest pierwszym aminokwasem limitującym, gdyż to właśnie lizyny najczęściej brakuje
w diecie koni, a brak ten uniemożliwia syntezę białek w organiźmie.
Lizyna jest kluczem do przyswajalności białka i warto ją podawać szczególnie w dietach opartych na sianie lub komponentach o niskiej lub średniej zawartości i jakości białka
(np. owies, jęczmień, wysłodki buraczane, otręby pszenne).
Lizyna poprawia jakość białka w paszy poprzez polepszenie jego przyswajalności co ma wpływ na zdrowy wzrost, wydolność treningową i regenerację organizmu,
a także kondycję skóry, sierści i stan kopyt.
Podając lizynę można uniknąć wielu problemów zdrowotnych spowodowanych żywieniem niskobiałkowym, kosztów związanych z wysokim poziomem białka surowego w codziennej diecie,
a także ryzyka przebiałkowania konia.
Dostarczenie koniowi w paszy wysokiej jakości białka jest jednym z najważniejszych elementów potrzebnych do efektywnego wzrostu, formowania się wszystkich tkanek od kości,
przez organy wewnętrzne, chrząstki i ścięgna, aż po skórę, włosy i kopyta, a także składników krwi takich jak czerwone i białe krwinki.
Brak odpowiedniej ilości lizyny w codziennym żywieniu może całkowicie uniemożliwić prawidłowe tworzenie tkanki mięśniowej, a także jej regenerację.
Może też prowadzić do degradacji masy mięśniowej w celu odzyskania przez organizm aminokwasów potrzebnych do innych funkcji.
Kiedy stosować?
- u koni rosnących
- przy słabym umięśnieniu mięśni grzbietu (topline)
- w okresie wymiany okrywy włosowej (linienia)
- gdy wzrost kopyt jest spowolniony
- przy dużych zranieniach, po operacjach
- przy konieczności zastosowania diety niskobiałkowej i jednoczesnej niskiej masie ciała
- w czasie kontuzji i rekonwalescencji przy stosowaniu diety niskoenergetycznej i niskobiałkowej
- u koni mających problem z nabudowaniem tkanki mięśniowej
- u koni ze zdiagnozowanym PSSM lub HYPP, a także podatnych na mięśniochwat
- regeneracja mięśni i układu nerwowego u koni dotkniętych boreliozą
Rola lizyny w organiźmie:
- kluczowe znaczenie dla syntezy białek w organiźmie
- poprawia przyswajanie białka
- jest podstawowym budulcem wszystkich białek w organiźmie konia
- ma znaczący wpływ na wzrost wszystkich tkanek; od kości, przez organy wewnętrzne, chrząstki i ścięgna, aż po skórę, włosy i kopyta
- wspiera system nerwowy i odpornościowy
Objawy i skutki niedoboru:
- zła jakość kopyt mimo podaży biotyny i mikroelementów
- słabe mięśnie, brak energii
- zbyt mała podaż lizyny w diecie może być jednym z powodów podwyższonego mocznika we krwi.
Jest to spowodowane stosowaniem diety zawierającej dużą ilości białka o słabej przyswajalności. Organizm wydala nie przyswojone aminokwasy.
Podwyższony mocznik może także wskazywać na stany chorobowe nie mające związku z lizyną, więc zawsze należy konsultować je z lekarzem weterynarii.