Miedź jest niezbędna do zdrowego rozwoju i integralności tkanki łącznej; chrząstek, kości, ścięgien więzadeł. Ma duży wpływ na kondycję skóry i włosia, w szczególności na pigmentację.
Jest niezbędna do powstawania czerwonych krwinek, metabolizowania energii i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i rozrodczego.
Występujący niedobór miedzi u koni zwykle spowodowany jest niską zawartością tego pierwiastka w glebach, na których wzrastają rośliny.
Powodem jest także wysoka podaż organicznego, a w niektórych paszach komercyjnych także suplementowanego żelaza.
Żelazo natomiast blokuje wchłanianie tego pierwiastka.
Miedź silnie oddziałuje na wchłanianie cynku, a także koreluje z manganem, siarką, molibdenem i selenem.
Z uwagi na wzajemne oddziaływanie wszystkich składników diety ważna jest nie tylko ich odpowiednia ilość w dziennej dawce, ale także zachowanie wzajemnych proporcji.
Nazywamy to odpowiednim zbilansowaniem diety.
Dostępna u nas miedź ma postać chelatu aminokwasowego.
Chelat to związek organiczny powstały w wyniku kompleksometrii tj. sprzężenia jonu metalu aminokwasem.
Synteza ta zwiększa biodostępność danego pierwiastka, czyli poprawia jego przyswajalność.
Chelaty wykazują także dużą stabilność, którą zachowują we wszystkich zakresach pH występujących w procesie trawienia.
Kiedy stosować?
- w przypadku stwierdzeniu niedoboru miedzi we krwi
- podczas suplementowania cynku
- w diecie bogatej w żelazo (np. skarmianie wysłodków buraczanych)
- jako komponent do bilansowania pełnowartościowej dawki pokarmowej
- w przypadku niedoboru miedzi wykrytego w badaniu włosa lub kopyta
- w przypadku płowienia sierści, słabych kopyt
- u młodych koni nie wspartych specjalistyczną suplementacją dla danej grupy wiekowej
Rola miedzi w organiźmie:
- odgrywa kluczową rolę w powstawaniu czerwonych krwinek oraz w prawidłowej ich pracy
- kontroluje funkcje oksydazy lizynowej – enzymu odpowiedzialnego za produkcję kolagenu i elastyny
- utrzymanie elastyczności i integralności, chrząstki stawowej, ścięgien, więzadeł, kości
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
- bierze udział w syntezie melaniny przez co ma wpływ na pigmentację okrywy włosowej i skóry
- wchodzi w skład enzymu wykazującego działanie przeciwutleniające, chroni więc błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- uczestniczy w funkcjach odpornościowych organizmu
- bierze udział w metaboliźmie energii; jest elementem koniecznym do produkcji ATP, który dostarcza energię komórkom
- bierze udział w procesie powstawaniu keratyny czyli budulca rogu kopytowego i włosa
Objawy i skutki niedoboru:
- anemia, słabe parametry czerwonych krwinek
- degeneracja chrząstki stawowej
- występowanie osteochondrozy, szpata, syndromu trzeszczkowego
- depigmentacja sierści, rudziejące końcówki ogona i grzywy
- u źrebiąt słaby wzrost, przykurcze ścięgien, osteochondroza
- brak energii, osłabienie, osowiałość
- słaba odporność