Algi morskie z gatunku Ascophyllum nodosu, zwane wodorostami, to wielokomórkowe, makroskopijne organizmy występujące w przybrzeżnych ekosystemach morskich, które
są bogatym źródłem polisacharydów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), enzymów i bioaktywnych peptydów. Zawierają szeroką gamę organicznych minerałów i pierwiastków śladowych o wysokiej przyswajalności.
Kiedy stosować?
- przy zmianach w kośćcu, artrozach, szpacie, przy ryzyku powstania nakostniaków
- przy złamaniach, pęknięciach kości
- u młodych koni, szczególnie w przypadku nieprawidłowego wzrostu
- przy stanach zapalnych
- u koni z tendencją do powstawania wrzodów żołądka i dwunastnicy
- u koni z problemami metabolicznymi; insulinooporność, Cushing, EMS
Cechy charakterystyczne:
- niska zawartość białka
- naturalne źródło jodu
- zawierają fukoksantynę – karotenoid obecny w glonach
- wysoka zawartość wapnia i witaminy K
- stanowią źródło stabilnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 w stosunki około 1,0
- 70 różnych minerałów i pierwiastków śladowych w naturalnej formie, w tym rzadko spotykane boron i krzem
Działanie alg morskich:
Działanie przeciwzapalne - Niedawne badanie przeprowadzone na University College Cork z użyciem komponentów suplementów makroalg, przyjrzał się ich wpływowi na cytokiny
(rodzina cząsteczek, które pomagają regulować odpowiedź immunologiczną i stan zapalny). Wykazano, że składniki makroglonów mają znaczące działanie przeciwzapalne.
Zdolność buforowania kwasów żołądkowych - ze względu na jego wysoką zawartość wapnia
Wsparcie metabolizmu kości - namnażające się komórki przechodzą szereg przemian w wyniku których powstaje tkanka kostna. Udowodniono pozytywny wpływ stosowania alg
na metabolizm kości u rosnących koni. Fukoksantyna zawarta w algach brunatnych wzmaga ogólnie pojmowaną aktywność osteogenną, a mineralizacji kości sprzyja także zawartość wapnia, magnezu i witaminy K.
Przemiana materii - algi morskie są źródłem jodu, który pomaga w produkcji energii co przekłada się na metabolizm.
Problemy metaboliczne – w badaniach przeprowadzonych na myszach wykazano korzystny wpływ alg Ascophyllum nodosum. Algi te miały wpływ na zniwelowanie problemów powodowanych chorobą metaboliczną. Przyczyniły się do znacznego zmniejszenia masy ciała, obniżenia poziomu glukozy we krwi, a także stłuszczenie wątroby i ogólną skłonność
do powstawania stanów zapalnych.
Kontrola nadmiernego otłuszczenia – fukoksantyna zawarta w algach brunatnych wpływa na aktywność wielu enzymów odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów, dzięki czemu zwiększa proces spalania tkanki tłuszczowej.
Działanie przeciwnowotworowe – liczne wyniki badań wykazały, że fukoksantyna w diecie jest przekształcana w karotenoid, fukoksantynon, posiadający wysoki potencjał jako środek przeciwnowotworowy.
Witamina K – w algach brunatnych występuje w wysokim stężeniu w postaci fitomenadionu. Jest to ich cenna cecha, gdyż witamina ta jest stosunkowo trudna do odnalezienia w przyrodzie. Białka aktywowane w procesie karboksylacji, którego niezbędnym kofaktorem jest właśnie witamina K, mają znaczenie dla krzepnięcia krwi, mineralizacji kości oraz zapobiegania zwapnieniom naczyń krwionośnych.