Mikroalga Spirulina platensis (Arthrospira platensis) jest jedną z najstarszych form życia na Ziemi. Przez swój bogaty skład, unikalne, wysoce przyswajalne składniki niespotykane w innych produktach zaliczana jest do grupy superfoods. Spośród 30 000 do tej pory odkrytych alg, spirulina jest najbardziej niezwykłą rośliną odżywczą. Do dnia dzisiejszego nie znamy żadnego ziarna, owocu czy innej rośliny, która byłaby bogatsza w naturalne substancje odżywcze. Ta słodkowodna alga rośnie w alkalicznych wodach w klimacie tropikalnym.
Z uwagi na jej rosnącą popularność jest także hodowana w specjalnie przygotowanych do tego zbiornikach wodnych w ściśle kontrolowanych warunkach.
Wyjątkowe cechy spiruliny:
Fikocyjanina i inne barwniki – roślina ta swą wyjątkowość zawdzięcza zawartości niebieskiego barwnika, bardzo rzadko występującego w przyrodzie – fikocyjaniny.
Posiada on zdolność neutralizowania wolnych rodników tlenowych, wykazuje również działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i zmniejszające obrzęki.
Barwniki zawarte w spirulinie to także chlorofil i karotenoidy. Dzięki tym trzem składnikom spirulina może pozytywnie wpływać na przemiany metaboliczne i procesy zachodzące
w poszczególnych układach ustroju. Szczególną rolę odgrywa w funkcjonowaniu układu odpornościowego i narządów krwiotwórczych, gdyż stymuluje produkcję i czynność
krwinek białych i czerwonych.
Białko - minimum 60% spiruliny stanowi białko. Jest ono cenne z uwagi na skład aminokwasowy, zawierający wszystkie aminokwasy egzogenne czyli te,
których organizm nie jest w stanie wytworzyć i przyjmuje z pożywieniem. Pod kątem aminokwasowym białko spiruliny jest lepsze od typowego białka roślinnego.
Przyswajalność - spirulina nie zawiera w swoich ścianach komórkowych celulozy, a więc przyswajalność białek jest bardzo wysoka i wynosi od 80 do 90%.
Bogactwo odżywcze - zawiera 10 razy więcej beta-karotenu (prowitaminy A) niż marchew, całą gamę witamin B grupy; B1,B2,B3,B6,B9, i szczególnie wysoką zawartość witaminy B12,
a także witaminę E i C.
Kiedy stosować?
- u koni z aktywną postacią alergii oddechowych i skórnych
- podczas dużego obciążenia treningowego
- u koni z obrzękami nóg
- w czasie odkarmiania koni zabiedzonych
- jako wsparcie organizmu koni starszych, chorujących
- przy obniżeniu odporności
- przy problemach ze wzrokiem
- w okresie wzrostu
- gdy potrzebne jest wsparcie przy rozbudowie masy mięśniowej
- u koni siwych o skórze wrażliwej na światło i powstawanie nowotworów
- przy anemii i obniżonych parametrach czerwonych krwinek
Działanie spiruliny:
Układ immunologoczny - wzmacnia układ odpornościowy, w wyniku zwiększenia produkcji limfocytów T i B. Zapobiega także wystąpieniu infekcji bakteryjnych oraz wirusowych
poprzez zwiększenie aktywności komórek żernych – makrofagów. Hamuje namnażanie się wirusów.
Antyalergiczne – w eksperymentach laboratoryjnych udokumentowano, zarówno in vitro, jak i in vivo, że ma silne działanie przeciwhistaminowe, przeciwzapalne i moderujące układ odpornościowy. Dwa niezależne badania przeprowadzone na gryzoniach wykazały znaczące obniżenie wytwarzania histaminy przez komórki tuczne w zależności od przyjmowanej dawki spiruliny. Ponadto zmniejszenie stanu zapalnego i obrzęku, a także poprawę statusu antyoksydacyjnego związaną ze zwiększeniem aktywności enzymów przeciwutleniających.
Przeciwzapalne - dzięki hamowaniu uwalniania histaminy zmniejsza obrzęki i stany zapalne.
Metabolizm cukrów - zwiększa wrażliwość na insulinę, więc jest idealna dla koni cierpiących na choroby metaboliczne, insulinooporność i otyłych.
Niweluje skok stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku.
Niweluje negatywne efekty ciężkich treningów – chroni przed obniżeniem odporności związanej z forsownym wysiłkiem fizycznym poprzez niwelowanie nadmiernej aktywności limfocytów T, a także silne działanie neutralizujące wolne rodniki powstające podczas wysiłku
Antyoksydacyjne – zawarte w spirulinie witaminy A, C i E chronią błony komórkowe przed wpływem wolnych rodników. Witaminy te dostępne są w naturalnej postaci przez co są efektywnie przyswajalne przez organizm. Dzięki unikalnemu składowi spirulina jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w przyrodzie, znacznie silniejszym niż witamina C czy witamina E.
Wzrok - zawarte w spirulinie w bardzo wysokiej ilości karotenoidy spowalniają procesy degeneracyjne w siatkówce oka. Szczególnie zeaksantyna korzystnie wpływa na kondycję wzroku. Zalecana jest w stanach zapalnych powiek, gałki ocznej, drażliwości na światło i łzawienia.
Przeciwnowotworowe – wykazano w badaniach in vitro oraz in vivo działanie hamujące wzrost raka trzustki, przypisuje się to zawartym w spirulinie związkom tetrapirolowym o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwproliferacyjnym.